Asuntokuvauksen simppelit salaisuudet: Näillä valokuvaajan neuvoilla syntyy magneettinen myyntikuva

Brooke Lark / Unsplash

Asuntoilmoitusten kuvavirrassa jokin saa katseen pysähtymään. Silmiin osuu ruutu, joka rikkoo selaamisen rytmin ja vetää puoleensa kuin magneetti. Tämä koti on nähtävä!

Haluaisitko tietää, miten saadaan aikaan pysäyttävä myyntikuva? Valokuvaaja Birgitta Logrén ottaa työkseen valokuvia, joiden tehtävä on myydä koteja. Tässä jutussa hän kertoo viisi vinkkiä, joita hyödyntämällä kuka tahansa voi oppia ottamaan tyylikkäitä kuvia ilman kallista kalustoa. Kännykän kameralla pääset jo pitkälle.

Kannattaa muistaa, että valokuvissa monet yksityiskohdat, kuten kuvakulmat, rajaukset ja valon sävy, ovat makuasioita. Hyvä myyntikuva kertoo aina asunnosta jotain. Se näyttää kodin parhaat puolet ja herättää tiedonjanon, mutta ei sammuta sitä. Tuhansien eurojen välineitä ei välttämättä tarvita tärkeintä on, että kuvaaja todella miettii, mitä kuvassa näkyy ja mitä hän sillä haluaa kertoa.

Jos et ehdi lukea tätä pidemmälle, muista nämä kaksi tärkeintä asiaa: lisää kuvaan valoa ja suorista linjat.

 

1. Karsi kuvauspaikasta turhat tavarat

Jos asunto on täynnä tavaroita, kuva menee tukkoon. Silloin käy niin, että koti jää piiloon huonekalujen ja käyttötavaroiden alle. Toisaalta tyhjäkään asunto ei ole kiitollinen kuvattava, sillä sieltä on vaikea löytää kiinnostavia yksityiskohtia, joihin katse voisi kiinnittyä. Ihanteellinen kuvausympäristö on huone, jossa on sopivasti huonekaluja ja muutamia kiinnostavia esineitä.

2. Päätä mitä haluat näyttää

Amatöörikuvaajan yleinen kuvausmoka on se, että hän ei ole miettinyt, mitä hän haluaa katsojalle näyttää. Sen sijaan, että nappaat kuvan, joka näyttää yhdellä kertaa mahdollisimman paljon, valitse jokin yksityiskohta, johon haluat katsojan kiinnittävän huomionsa. Kuvan kohde voi olla pieni tai suuri, kunhan se kertoo asunnosta jotain. Keittiössä tällainen yksityiskohta voi olla esimerkiksi saareke.

3. Järjestä kuvauspaikkaan tarpeeksi valoa

Valo luo kuvaan tunnelmaa. Valon erilaisilla sävyillä tilasta voidaan välittää esimerkiksi raikas tai lämmin vaikutelma. Kokemattomalle kuvaajalle saattaa tulla yllätyksenä se, miten paljon valoa kuvaan tarvitaan. Jos valoa on liian vähän, kuvasta tulee hämärä ja suttuinen.

Paras sää asunnon myyntikuvien ottamiseen on puolipilvinen mutta valoisa. Kirkas auringonpaiste voi olla ajatuksena ihana, mutta käytännössä aurinko piirtää kuviin ikäviä varjoja. Salamaa ei myyntikuvissa kannata käyttää lainkaan, jos omat kuvauskokemus on vasta vähäistä. Taitamattomissa käsissä salama synnyttää voimakkaita varjoja ja saa tilan näyttämään karulta.

Muista, että kuvaan voi tuoda lisää valoa myös jälkikäsittelyvaiheessa. Sen avulla tunnelmasta tulee heti pirteämpi.

4. Peruuta kynnykselle

Hyvä nyrkkisääntö asunnon amatöörikuvaajalle on: Ota kuva mieluummin liian kaukaa kuin liian läheltä. Jos käytössäsi ei ole laajakulmaobjektiivia, peruuta vaikka kokonaan ulos huoneesta.

Joskus tulee vastaan asuntojen myyntikuvia, joissa makuuhuoneesta näkyy vain pala päiväpeittoa ja yksi nurkka tai pienestä wc:stä pelkkä pytty. Sellainen kuva ei kerro katsojalle kovin paljon. Jos otat pienestä wc:stä lähikuvia, kannattaa pytyn sijaan kuvan aiheeksi valita mieluummin vaikkapa lavuaari.

5. Suorista linjat

Ennen kuin painat kameran laukaisinta, tarkista, että suorat linjat ovat suoria. Kun annoin oman asuntoni vuokralle, otin esittelykuvat kännykälläni. Silloin kiinnitin huomiota lähinnä siihen, että seinät ovat suorassa ja kuvassa on tarpeeksi valoa. Pysty- ja vaakalinjoja on helppo suoristaa myös kuvan jälkikäsittelyssä, mutta ota huomioon, että samalla osa kuvasta rajautuu pois.

6. Viimeistele kuva käsittelyohjelmalla

Kuvien jälkikäsittely ei vaadi kallista kuvankäsittelyohjelmaa eikä edes suurta perehtymistä aiheeseen. Kaikissa kuvankäsittelyohjelmissa ja -sovelluksissa on yleensä helppo tehdä kaksi asiaa: lisätä hieman valoa ja suoristaa linjoja. Kun aiemmat viisi perusasiaa ovat kunnossa, näillä pikkusäädöillä pääset jo pitkälle.

 

Kokemus ja ammattitaito takaavat säväyttävän kuvan

Kuvaamisen perusperiaatteet on helppo oppia, mutta käytännössä olosuhteet ja tilanteet vaihtelevat. Monelle harrastajakuvaajalle on tullut tutuksi havainto, että joskus otos onnistuu, joskus ei. Sen vuoksi olen itse tehnyt periaatepäätöksen, että välittämieni asuntojen esittelykuvat ottaa aina ammattikuvaaja.

Jos tarvitset ammattilaisen apua kotisi myynnissä, autan mielelläni. Palvelupakettiini kuuluu aina asiakkaani tarpeisiin räätälöity myynti- ja markkinointisuunnitelma, jonka avulla kotikaupoille päästään mahdollisimman nopeasti parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Saat minut nopeimmin arviokäynnille soittamalla 050 576 7722 tai sähköpostitse jaana.roiha@huom.fi. Tavoitat minut myös yhteydenottolomakkeella.