Kannattaako käyttää kiinteistönvälittäjää vai myydä itse? – 5 kysymystä asunnon myyntiä harkitsevalle

Asunnon myynti itse ilman välittäjän apua saattaa sujua hyvinkin vaivattomasti. Tietyissä tilanteissa suosittelen kuitenkin myyjää käyttämään asiantuntevaa välittäjää jo oman oikeusturvansa takia. Listasin tähän muutamia kysymyksiä, joita kannattaa miettiä asunnon myyntiä suunnitellessa.

1. Millainen hintapyyntö on sopiva?

Uusissa asunto-osakkeissa hinnan määrittely on yleensä helppoa. Niissä sekä asunto että taloyhtiö ovat hyvässä kunnossa, eikä näköpiirissä ole isoja, hintavia remontteja.

Kun asunnolle alkaa kertyä ikää, on osattava ottaa huomioon myös se, miten yhtiötä on hoidettu, mitä remontteja on tehty ja mitkä rakennusratkaisut alkavat olla elinkaarensa päässä. Esimerkiksi tuleva putkiremontti alkaa vaikuttaa asunnon hintaan jo noin kuusi vuotta ennen remontin ajankohtaa.

2. Entä jos kaupanteossa tulee ongelmia?

Ostajan näkökulmasta on käytännössä aina turvallisempaa ostaa koti kiinteistönvälittäjän avulla. Välittäjällä on ammattinsa puolesta laissa säädetty velvollisuus selvittää ostajalle kaikki asuntoon ja asuntokauppaan liittyvät asiat. Jotkut ostajat ovat hyvinkin tietoisia tästä eivätkä halua ostaa asuntoa, jota myydään ilman kiinteistönvälittäjää.

Kun välittäjä on kaupanteossa mukana, kaupassa sovelletaan kuluttajansuojalakia. Kun taas yksityishenkilöt tekevät kauppaa keskenään, kyse on kahden yksityishenkilön välisestä kaupasta, johon kuluttajansuojalaki ei puutu.

Kiinteistökauppoja tehdessä suosittelen aina ottamaan mukaan ammattitaitoisen välittäjän. Kun kaikki asiat hoidetaan täsmällisesti, kaupanteko on turvallista sekä myyjälle että ostajalle.

3. Säästänkö rahaa, jos myyn itse?

Olen useasti kuullut väittämän, että kun asunnon myy itse, niin säästää tonneja. Mutta onko se totta? Olen miettinyt tätä monesti niissä tilanteissa, joissa asunnon omistaja on ensin yrittänyt itse myydä asuntoa tuloksetta jopa useiden kuukausien ajan ja maksanut tietenkin asunnon kulut joka kuukausi.

Taitava kiinteistönvälittäjä olisi osannut asettaa hintapyynnön heti kerralla sopivaksi, kalustanut kodin houkuttelevaksi, ottanut edustavat kuvat ja hoitanut kaupat kuntoon jo muutamassa viikossa. Kun ajattelen muutamaa tuttua esimerkkikohdetta, niin laskujeni mukaan säästöä olisikin itse asiassa tullut silloin, jos myyjän valinta olisi löytänyt taitavan välittäjän asunnon myyntiä hoitamaan.

4. Onko minulla aikaa myynnin hoitamiseen?

Näyttöjen sopiminen, asunnon esittelyt, siivoukset, valokuvaus, tarvittavien dokumenttien ja sopimusten hankkiminen ja vaikkapa tyhjänä myytävän asunnon laittaminen myyntikuntoon ei tapahdu hetkessä. Monet ihmiset elävät elämää, jossa aika on se asia, josta pulaa on eniten.

Kiireisen perusarjen keskellä ruokakin tilataan verkkokaupasta, jotta aikaa saadaan mahdollisimman paljon perheen kanssa yhdessäoloon tai vaikkapa harrastuksiin.

5. Tiedänkö, miten asunto myydään tehokkaasti?

Oman kodin esittely vieraille ihmisille, kauppojen hieronta ja sopimusehtojen miettiminen ei välttämättä ole maailman mukavinta puuhaa – varsinkaan niille, jotka eivät nauti kaupanteosta. Henkilökohtaiset myyntitaidot, ihmistuntemus ja oikeanlainen asiakaspalveluasenne ovat niitä taitoja, joiden avulla kaupat monesti saadaan syntymään. Hyväkään asunto ei yleensä myy itseään, vaan kauppojen syntyminen edellyttää myyntitaitoja.

Jos harkitset asuntosi myymistä, olen tehokkaasti apunasi markkinoinnissa, myynnissä ja kaupanteossa! Ota yhteyttä joko puhelimitse 050 576 7722 tai lomakkeella.