Koiran nenä avuksi talokaupoille? – Vinkkejä homekoiran valintaan

Kuva: Nicooografie / Pixabay

Moni uuden kodin etsijä miettii, voisiko homekoirasta olla apua terveen talon etsinnässä. Koiran nenä on tarkka apuväline, mutta ilman rakennustekniikkaa ymmärtävän ammattilaisen tulkintaa koiran havainnot saattavat jopa johtaa harhaan. Tehokkainta ja luotettavinta homekoiran käyttö on silloin, kun koiran nenä yhdistetään kuntotutkimukseen.

Aluksi kannattaa muistaa, että homekoiran käyttäminen ei aina ole mahdollista, sillä asuntokaupassa homekoiran tarkastukseen tarvitaan aina myyjän suostumus. Käytännössä asia hoituu niin, että ostaja kirjaa ostotarjouksen ehdoksi homekoiran tarkastuksen.

Noin 120 neliön omakotitalon tutkiminen homekoiran kanssa maksaa homekoirayrittäjä Jussi Grönmanin arvion mukaan noin 500 euroa.

Mitä koiran kirsu kertoo?

Jos koira kertoo löytäneensä haitallisen hajun, kannattaa muistaa, että koiran reaktio on vasta lähtökohta tutkimukselle. Koira osaa kertoa ainoastaan, missä se aistii sille opetettua hajua. Se ei tiedä, mistä haju on peräisin, onko talon rakenteissa hometta, tai kulkeutuuko haju jostain muualta. Koira ei myöskään kerro, onko mahdollinen vaurio pieni vai suuri, ja onko se helppo vai vaikea korjata.

Jos homekoira löytää jotain, ei vielä kannata juosta karkuun tai availla seiniä summamutikassa. Seuraava askel on ottaa avuksi rakennustekniikan ammattilainen, joka arvioi, mistä tutkimukset kannattaa aloittaa.

Koiran havainnoille löytyy selitys vasta kun rakenteita avataan. Kannattaa ottaa huomioon, että kun tarkkanenäinen koira löytää hajukeskittymän, hajun lähde ei välttämättä ole edes sisällä talossa. On esimerkiksi mahdollista, että homeita kulkeutuu rakennukseen maapohjan kautta ulkoilmasta.

Silloin korostuu koiranohjaajan taitojen merkitys. Jos taloon pääsee rakennuksen ulkopuolella kasvavien homeiden hajua, ja koira haistaa sen sisällä, osaako ohjaaja ottaa tämän huomioon? Entä rakennukset, jotka ovat täynnä hometta? Miten koira kertoo homeen sijainnin, jos sitä on joka paikassa?

Homekoiran valinta

Jos asunto päätetään tutkia homekoiran avulla, koiran käyttö kannattaa suunnitella hyvin. Ensimmäinen ratkaistava asia on yrittäjän valinta. Kannattaa muistaa, että taitavakin koira tarvitsee ohjaajakseen rakennustekniikkaa ja erilaisia rakentamistapoja ymmärtävän ammattilaisen. Homekoiran käynti on mahdollista yhdistää kuntotutkimukseen, jossa epäilyttävät kohdat avataan ja tutkitaan.

Kun keskitytään kehumaan homekoiran taitoja ja tarkkaa nenää, työparin toinen osapuoli saattaa jäädä vähemmälle huomiolle. Koiranohjaajan taidoilla on kuitenkin koiran tulkinnan kannalta ratkaiseva merkitys. Sen lisäksi, että ohjaajan on osattava tulkita koiraansa, hänen on ymmärrettävä, miten rakennus toimii ja miten ilma virtaa rakenteissa.

Homekoirayrittäjäksi voi alkaa kuka tahansa, joten näissäkin palveluissa laatu voi olla kirjavaa. Kun etsit homekoirayrittäjää, kannattaa käyttää runsaasti aikaa kokemusten kyselemiseen. Tutustu myös Suomen Homekoirayrittäjien sivuihin, joilta löydät esimerkiksi listan tasotestin läpäisseistä koirakoista.

 

Kirjoitus perustuu omien kokemusteni lisäksi seuraaviin lähteisiin:

Homekoira haistelee omakotitalon noin 500 eurolla – Paikan merkkaaminen tarkoittaa lisätutkimuksia

Homekoira haistaa homeen – asuntokauppojen salainen ase?

Miksi läpimätä talo voi saada puhtaat paperit kuntotarkastuksessa? – “Kaikenlaista on nähty.”