Harmaan talon keltainen ulko-ovi pihalta kuvattuna.

Koukuta kodin ostaja ensisilmäyksellä – viisi vinkkiä asunnon myyjälle

Harmaan talon keltainen ulko-ovi pihalta kuvattuna.

Kuva: Garrett Sears, Unsplash

Astu hetkeksi ulos kodistasi. Avaa sitten ulko-ovi, sulje hetkeksi silmäsi ja astu kynnyksen yli takaisin sisään. Kuvittele, että olet nyt vieraassa paikassa. Mitä näet, kun avaat silmäsi? Ensivaikutelma syntyy muutamissa sekunneissa, ja se vaikuttaa meihin alitajuisesti.

Asunnon esittelyssä ensimmäisiin hetkiin kannattaa siis tosiaan panostaa. Myyjänä olet vahvoilla, jos onnistut ihastuttamaan ostajan jo eteisessä. Ensivaikutelman muuttaminen sen sijaan on hidasta ja hankalaa.

Kiinteistönvälittäjänä pääsen usein todistamaan ensivaikutelman voimaa. Mielikuva kodista muodostuu jo myyntikuvista ja jatkuu esittelykäynnillä eteisessä. Siksi en koskaan esittele kotia, ennen kuin sen parhaat puolet on tuotu esiin. Ota nämä vinkit käyttöön ja hurmaa kotisi ostajaehdokkaat jo kättelyssä.

1. Satsaa siivoukseen
Suursiivouksen arvoa ei kannata väheksyä. Huolehdi, että lattia kiiltää, peilipinnat ovat kirkkaita, ovissa ei ole sormenjälkiä, pölyt on pyyhitty ja ilma on raikas. Siististä kodista tulee itsellekin hyvä olo. Puhdas ympäristö tuntuu ostajankin mielestä hyvältä.

2. Kuuraa kylpyhuone ja wc
Kalkkitahrojen ja pesuainejäämien hinkkaaminen kylpyhuoneen kaakeleista ja hanoista on vaivan arvoista. Pistä piiloon hammasharjat, pullot ja purnukat, jotta ostajaehdokkaan katse voi rauhassa vaeltaa tahrattomilla pinnoilla. Tarkista, että suihkuverho on puhdas eikä viemäreistä kurkistele hiuksia. Myynniin yhteydessä suosittelen myös vaihtamaan kylpyhuoneen ja wc:n silikonisaumat uusiin. Ne suositellaan joka tapauksessa vaihdettavaksi 3-5 vuoden välein, sillä ajan myötä silikonit kuivuvat ja niiden homesuoja kuluu pois.

3. Piilota irtotavarat ja koriste-esineet
Muistoja mieleen tuovan posliininorsun tunnearvo on ehkä kodin omistajalle mittaamaton, mutta asunnon uusi asukas haluaa kuvitella omat aarteensa olohuoneen paraatipaikalle. Siksi koristeet ja nurkissa ajelehtivat irtotavarat kannattaakin sulkea kaappeihin. Jos olet haaveillut “konmarituksesta” eli turhien tavaroiden karsimisesta, kannattaa tarttua tilaisuuteen jo, kun alat suunnitella asunnon myyntiä.

4. Panosta stailaukseen
Stailauksen tarkoitus on luoda kotiin rauhallinen, tasapainoinen tunnelma sekä korostaa tilaa ja sen parhaita puolia. Stailauksessa apuna voi olla joko kuvaaja tai kalustaja. Kalustajan avulla esittelyjäkin varten voidaan tuoda uudet huonekalut. Jos asunto on jo tyhjillään, kalusteet ovat myynnin kannalta ehdottoman tärkeä juttu. Ne auttavat hahmottamaan kodin kokoa ja sitä, mitä huoneisiin oikeasti mahtuu. Työssäni kotien stailaus on arkipäivää, ja minulla on ilo saada tehdä töitä taitavien yhteistyökumppaneiden kanssa.

5. Vaikuta väreillä
Värit vaikuttavat meihin kaikkiin. Värin vaikutus on niin voimakas, että epäonninen värivalinta voi jopa kaataa liiketoiminnan. Kotona väreillä luodaan tunnelmaa, vaikutetaan mielialaan ja tehdään huoneeseen tilan tuntua. Seinissä voimakkaat värit ja lämpimät sävyt saattavat esimerkiksi tehdä kodista pienemmän oloisen kuin se onkaan. Kokemukseni mukaan persoonalliset sisustusvärit runsaasti käytettynä eivät auta asunnon myynnissä. Harmoniset värit ja sävyt toimivat parhaiten.

6. Katso kotiasi ostajan silmin
Kun suunnittelet kodin myyntiä, mieti, millainen ihminen todennäkoisesti ihastuisi juuri tähän kotiin. Minkä ikäinen ostaja innostuisi kodin tyylistä ja materiaaleista? Muistele myös, mihin itse aikanaan ihastuit kodissasi. Kaikki kodin hyvät puolet kannattaa listata. Muista myös kertoa niistä kiinteistönvälittäjälle, jotta hän voi myydä ja markkinoida kotiasi parhaalla mahdollisella tavalla.