Myy kotisi nopeammin

Haluatko saada kotisi myytyä? Jos nämä viisi asiaa ovat kunnossa ja hintapyyntökin osuu kohdalleen, ostaja löytyy todennäköisesti pian.

1.Sijainti

Sijainti on perinteisesti yksi tärkeimmistä asunnon hintaan vaikuttavista tekijöistä. Ihmiset haluavat asua siellä, mistä he pääsevät helposti, mukavasti ja kohtuullisessa ajassa työpaikalleen. Jos perheessä on lapsia, heidänkin on päästävä päiväkotiin tai kouluun.

Onko lähellä luontoa, järvi, lenkkimaastoja tai harrastuspaikkoja? Millaisia ovat lähiseudun muut asuinalueet? Kaikilla näillä asioilla voi olla vaikutusta siihen, miten paljon kiinnostusta asunto herättää. Ja mitä enemmän kiinnostusta, sitä korkeammaksi hintakin voi kivuta.

2.Taloyhtiön kunto

Hyvin hoidettu taloyhtiö on tärkeä asunto-osakkeen arvon säilymisen kannalta. Tärkeiden remonttien laiminlyönti tai jatkuva lykkääminen saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa jopa siihen, että koko talo rappioituu asumiskelvottomaksi. Jos näin pääsee käymään, asunto menettää vakuusarvonsa, ja osakkaille saattaa jäädä arvoton, purkukuntoinen rakennus.

Viisaan taloudenpidon tunnistat esimerkiksi siitä, että ammattimainen isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus ovat ottaneet huomioon rakennuksen elinkaareen kuuluvat korjaukset hyvissä ajoin. Asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa laatimaan viiden vuoden kunnossapitotarvesuunnitelman. Rakenteiden, kuten putkiston kuntoa selvittävät kuntotutkimukset on myös hyvä tehdä ajoissa.

Rakennus vaatii aina säännöllistä huoltoa, jotta se pysyisi kunnossa ja säilyttäisi arvonsa. Säännöllisesti tarkistettavia asioita ovat
lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteiden toiminta, vesikaton kunto, salaojien toimivuus, vesikourujen ja -rännien puhtaus sekä vesi- ja viemärilaitteiden toiminta. Raksystemsin asiantuntija Jari Marttinen arvioi, että kun remontit ja korjaukset tehdään hyvissä ajoin, kustannuksissa voidaan säästää jopa kolmannes.

Erittäin tärkeitä seurattavia asioita ovat katto, julkisivu, parvekkeet ja ikkunat. Kaikilla rakenteilla on tietty käyttöikä, joten kunnostustarpeet on mahdollista ennakoida.

3.Asunnon kunto

Asunnon kunto on ehkäpä se ensimmäinen asia, joka tulee mieleen, kun kotia aletaan myydä. Milloin keittiö, kylpyhuone ja wc on viimeksi remontoitu? Missä kunnossa ovat seinät ja lattia?

Moni arvostaa muuttovalmista kotia eikä halua tehdä isoja remontteja. Huoneiston varustelutason merkitys on kuitenkin pieni. Siististi remontoitu asunto on yleensä aina helpompi myydä kuin täyttä pintaremonttia kaipaava koti. Jos teet pintaremontin myyntiä varten,
kannattaa valita ajattomia materiaaleja – niihin on helppo ihastua.

Jos olet myymässä asuntoasi, jo ennen remonttiin ryhtymistä kannattaa kysyä kiinteistönvälittäjältä, onko todennäköistä, että saat remontin kustannukset takaisin myyntihinnassa. Joka tapauksessa remontti lyhentää myyntiaikaa, parantaa myyntihintaa ja nopeuttaa ostajan löytymistä.

4.Lähipalvelut

Asuinalueen palvelut vaikuttavat arjen helppouteen ja asunnon hintaan. Kaupat, päiväkodit ja koulut ova perheille tärkeitä palveluja. Hyvät julkiset liikenneyhteydet nostavat myös asunnon arvoa.

5.Muut mukavuudet

Asuinkerros,parveke ja hyvät näkymät nostavat asunnon hintaa. Esimerkiksi nämät syyt vaikuttavat siihen, että naapurisi asunto saattaa olla sinun kotiasi halvempi tai kalliimpi. Kerrostaloasunnon ostaja haluaa yleensä parvekkeen. Jos samassa taloyhtiössä on useita parvekkeellisia
asuntoja myynnissä, kannattaa muistaa, että parvekelasien hankkiminen helpottaa myyntiä.

Maisemia kannattaa katsella kriittisesti. Jos olet itse maksanut ylimääräistä hulppeista maisemista ja niiden eteen rakennetaankin toinen talo, maisemia ei enää ole. Lähiseudun kaavoitussuunnitelmiin on siis hyvä tutustua.

Taloyhtiön hissi nostaa myös asunnon arvoa ja hintaa. Toisaalta hissittömyys saattaa rajata potentiaalisten ostajien joukosta esimerkiksi nuoretparit, pikkulapsiperheet, liikuntaesteiset ja ikäihmiset.