Näin löydät asuntoosi hyvän vuokralaisen – kiinteistönvälittäjän vinkit vuokralaisen etsintään

Kuva: GLady, Pixabay

Hyvän vuokralaisen löytäminen sijoitusasuntoon tai omaa kotia asuttamaan on pahimmillaan tuskastuttavan työn takana. Ilmoitus nettiin ja nimet sopimukseen kunpa se kävisikin niin helposti! Ota tästä talteen neljä vinkkiä, jotka helpottavat sopivan vuokralaisen löytämistä.

Kun alat etsiä asuntoosi vuokralaista, kannattaa varautua siihen, että parhaimmillaan kyselyitä ja näyttöpyyntöjä tulee kymmenittäin. Joskus kyselyt ovat suorastaan kummallisia aivan kuin kyselijä ei olisi lainkaan lukenut, mitä ilmoituksessa sanotaan. Yhteydenottoja voi myös tulla vuorokauden ympäri, joten kannattaa pitää puhelin öisin äänettömällä.  

Asunnon esittelyihin uppoaa aikaa, ja sitten kyselijöiden joukosta pitäisi löytää luotettava vuokralainen, joka pitää asunnon hyvässä kunnossa ja maksaa vuokran ajallaan. Paras puhuja ei välttämättä ole luotettavin vuokralainen.   

Kiinteistönvälittäjän työssä olen jatkuvasti tekemisissä uutta kotia etsivien ihmisten kanssa ja autan myös tarvittaessa omia asiakkaitani vuokralaisen etsinnässä. Oman kokemukseni mukaan seuraavat neljä asiaa ovat tärkeitä, kun etsin asiakkaalleni vuokralaista.

1. Säännölliset tulot

Jotta vuokranmaksu onnistuisi, vuokralaisella on oltava jokin säännöllinen tulonlähde. Se voi olla vaikkapa Kelan etuus tai tuki, kuten asumistuki, äitiyspäiväraha tai toimeentulotuki. Yleensä pyydän vuokralaisehdokasta näyttämään tulotiedot, esimerkiksi tilinauhan tai veropäätöksen.

2. Suositukset edelliseltä vuokranantajalta

On hyvä merkki, jos yhteistyö on sujunut hyvin edellisen vuokranantajan kanssa. Jos taas vuokranmaksun kanssa on aiemmin ollut ongelmia, saattaa niitä tulla jatkossakin.

3. Luottotietojen tarkistus

Luottotiedoissa minua kiinnostaa vain se, näkyykö niissä asumiseen liittyviä ongelmia.  Jos asumisen osalta kaikki on kunnossa, en pidä pikkumerkintöjä esteenä vuokrasopimuksen solmimiselle.

4. Vapaamuotoinen hakemus

Kun kaikki muut asiat ovat kunnossa, pyydän vuokralaisehdokasta vielä kirjoittamaan vapaamuotoisen hakemuksen, jossa hän kertoo omasta tilanteestaan. Tämän hakemuksen perusteella asunnon omistajan on helppo valita vuokralainen.

Onnea vuokralaisen etsintään! Jos olet ostamassa kauttani uutta kotia tai sijoitusasuntoa ja tarvitset asuntoosi vuokralaisen, autan mielelläni etsinnässä.

Tavoitat minut nopeimmin puhelimitse numerosta 050 576 7722 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen jaana.roiha@huom.fi.

Saat minuun yhteyden myös lomakkeella.