Sijoitusasunto tuottaa, kun vuokrasuhde toimii – Näin saat pitkäaikaisen vuokralaisen

Kuva: Tucker Good, Unsplash

Hyvä, pitkäaikainen vuokralainen on asuntosijoittajalle kullanarvoinen kaveri. Asuntosijoittaja ymmärtää tämän viimeistään silloin, kun joutuu hiki hatussa metsästämään uutta vuokralaista, remontoimaan räjähtänyttä kotia tai hankkiutumaan eroon hankalasta tyypistä, joka ei maksa vuokriaan mutta ei myöskään suostu lähtemään vapaaehtoisesti.  

Vuokralaisen vaihtuminen maksaa, ja kurjimmassa tapauksessa kuukauden tai parinkin vuokra jää saamatta, jos asunto jää hetkeksi tyhjilleen. Jotta tappiot saadaan mahdollisimman pieniksi, uuden vuokralaisen löytäminen pitäisi ajoittaa juuri sopivasti.

Hyvän vuokralaisen lähtö harmittaa asunnon omistajaa, sillä uusi vuokralainen on aina myös riski. Jos vuokralaisen ongelmia ilmenee, niitä voi olla hidas ja vaikea saada selvitettyä. Hankalasta vuokralaisesta eroon pääseminen oikeusteitse on raivostuttavan hidasta, jos tämä ei itse halua lähteä. Samalla sijoituksesta jää väistämättä tappiolle.

Sijoitusasunnon tuottoprosentin ohella kannattaakin muistaa, että pitkän vuokrasuhteen ja hyvän vuokralaisen hyödyistä saattaa euroiksi käännettynä kertyä yllättävänkin hyvä potti verrattuna siihen, että vuokralainen vaihtuu joka vuosi.

Miten pitkäaikaisen vuokralaisen löytää? Vastaus on yksinkertainen: vuokrasuhde jatkuu, kun sekä asunnon omistaja että vuokralainen kokevat hyötyvänsä sopimuksesta. Tässä neljä ehdotusta, joista voivat hyötyä niin asunnon omistaja kuin vuokralainen.

1. Anna mahdollisuus pieneen pintaremonttiin

Vaikka vuokrakoti ei ole oma, sen voi saada tuntumaan omalta pienilläkin muutoksilla. Yleensä ehdotan vuokranantajille, että he maksavat tarvikkeet, jos vuokralainen on halukas tekemään pienen pintaremontin. Monen vuokralaisen mielestä itse valittu seinien väri tai tapetti tekevät vuokra-asunnosta kodin.

Pintaremontti vuokrasuhteen alussa auttaa vuokralaista kotiutumaan, viihtymään ja sitoutumaan uuteen kotiinsa. Samalla asunnon arvoa pidetään yllä. Lisäksi vuokra-asunnon kunto vaikuttaa myös siihen, millaisia vuokralaisia se houkuttelee. Siisti ja asiansa hyvin hoitava vuokralainen haluaa asua siistissä ja hyväkuntoisessa kodissa.

2. Huolehdi kodinkoneiden kunnosta

Asunnon omistajan ei kannata ottaa riskiä pitämällä asunnossa huonokuntoisia kodinkoneita tai wc- ja kylpyhuonekalusteita. Jos esimerkiksi pakastin sulaa parketille, vahingot voivat olla yllättävän suuria ja aiheuttaa paljonkin vaivaa sekä asunnon omistajalle että vuokralaiselle.

Huonokuntoinen jääkaappi, pakastin tai rikkinäinen wc:n lavuaari kannattaakin vaihtaa ajoissa, jotta vahingoilta vältyttäisiin. Hiljattain suosittelin erään asunnon omistajalle kylpyhuoneen peilikaapin ja allaskaapin uusimista ja seinien maalaamista. Tässä tapauksessa pikkukorjauksilla oli todella suuri vaikutus vuokralaisen asumisviihtyvyyteen.

4. Jousta vuokrassa remontin aikana

Alueen yleisen hintatason lisäksi kannattaa vuokrassa huomioida asunnon yleiskunto ja mahdolliset remontit, jotka vaikuttavat asumisen mukavuuteen ja vuokralaisen viihtymiseen. Kannattaa seurata vuokrailmoituksia, jotta tuntuma alueen yleiseen vuokratasoon säilyy. Sijoitusasunnon tuottoprosentin laskemiseen löytyy käteviä laskureita netistä.

Liian kallis vuokra harmittaa vuokralaista, jos hän sille ei koe saavansa vastinetta. Esimerkiksi kerrostalon putkiremontti hankaloittaa arkea ja voi esimerkiksi tehdä vuorotyöläisen nukkumisesta päiväsaikaan mahdotonta. Silloin on riski, että vuokralainen häipyy heti kun mahdollista.

Joissain tilanteissa vuokrasta kannattaa neuvotella. Esimerkiksi eräs omistaja sopi vuokralaisen kanssa julkisivuremontin ajaksi alennusta vuokraan. Ilman neuvottelua asunto olisi jäänyt tyhjilleen koko remontin ajaksi, mutta neuvottelemalla omistaja sai tappiot minimoitua ja vuokralainenkin oli tyytyväinen.

Kokonaiskuvaan kannattaa myös kiinnittää huomiota, laskea yhteen tilanteen kaikki plussat ja miinukset. Jos asunnon omistaja on löytänyt oikein hyvän vuokralaisen, josta haluaa pitää kiinni, hän saattaa jättää vuosikorotuksen tekemättä.

5. Valitse vuokralainen, jolle asunto sopii parhaiten

Jos etsit pitkäaikaista vuokralaista, kannattaa haastatella asunnon etsijät huolellisesti ja valita vuokralainen, jolle asunnon sijainti ja koko ovat jostain syystä erityisen sopivia. Kynnys asunnon vaihtamiseen kasvaa, jos koti sijaitsee esimerkiksi lähellä vuokralaisen työpaikkaa, opiskelijan omaa oppilaitosta tai lapsen päivähoitopaikkaa.

Jos vuokraat asunnon kimppakämpäksi, kannattaa huomioida, että yhteinen vuokrasopimus voi viedä opiskelevilta kämppiksiltä mahdollisuuden asumistukeen. Jos jokaisen vuokralaisen kanssa tehdään oma sopimus, vuokranantaja saattaa joutua tilanteeseen, jossa yksi vuokralainen lähtee ja hänen osuutensa vuokrasta jää saamatta, kunnes uusi vuokralainen löytyy. Vuokranantajan kannalta helppo ratkaisu on vuokrata asunto yhdelle päävuokralaiselle, joka vuokraa osan huoneista alivuokralaisille. Kimppa-asumisen vuokrasopimuksista löydät lisää tietoa täältä.

Jos etsit asuntoosi vuokralaista, lue vinkit vuokralaisen valintaan täältä.