Toiveena terve talo – laadukas kuntotarkastus auttaa myyjää ja ostajaa

Boudewijn Huysmans / Unsplash

Pientalokaupoilla kuntotarkastus on arkipäivää, sillä lain nykytulkinnan mukaan myytävän kohteen viat ja virheet on yksilöitävä kauppakirjaan. Huolellisesti tehty kuntotarkastus sekä selkeä, yksityiskohtainen tarkastusraportti auttavat kodin myyjää ja ostajaa arvioimaan sopivaa kauppahintaa sekä mahdollisia riskejä ja tulevia korjaustarpeita.

Pientalon ostajalla on kaupanteon jälkeen viiden vuoden ajan oikeus reklamoida kiinteistön laatuvirheestä. Kun rakennuksen tiedossa olevat virheet löytyvät kauppakirjasta ja liitteenä on kuntotarkastuksen tarkastusraportti, tieto tuloksista ei jää pelkän muistin varaan.

Melkeinpä kuka tahansa voi tehdä kuntotarkastuksia, joten tarkastajien ammattikunta on kirjavaa ja tarkastusten laatu vaihtelee. Kokosin tähän kirjoitukseen muutamia vinkkejä, joiden avulla kodin ostaja että myyjä voivat löytää hyvän kuntotarkastajan ja saada kuntotarkastuksesta irti parhaan mahdollisen hyödyn.

1. Selvitä kuntotarkastuksen ja kuntotukimuksen erot

Kuntotarkastus on yleensä pintapuolinen tarkastus. Kannattaa huomioida, että vasta rakenteisiin porautuva kuntotutkimus paljastaa, mitä pinnan alla todellisuudessa piilee. Kuntotarkastus ja kuntotutkimus ovat siis kaksi eri asiaa.

Vaikka kuntotarkastus on yleensä pintapuolinen, olen itse ollut mukana tarkastuksessa, jossa tarkastaja ehdotti riskirakenteeksi luokitellun rakenteen avaamista saman tien. Siinä tilanteessa olisi ollut mahdollista havaita pinnan alla oleva kosteus, jos sitä olisi ollut. Tarkastuksessa rakenne kuitenkin todettiin kuivaksi.

2. Valitse kuntotarkastaja huolella

Kysele kokemuksia tuttavilta tai puskaradion kautta, pyydä malliraportti nähtäväksesi ja haastattele tarkastajaa. Näin voit varmistua siitä, että saat laadukkaan kuntotarkastuksen.

Pirkanmaalla omakotitalon kuntotarkastusten hinta on vuonna 2018 ollut noin 1200 euroa. Hintaan vaikuttavat talon sijainti, koko, kunto ja ikä. Houkuttelevan halpa hinta saattaa olla merkki siitä, että rahat ovat menossa hukkaan.

Olen itse sitä mieltä, että kiinteistönvälittäjä on kuntotarkastajan valinnassa jäävi. Omalla kohdallani parhaaksi käytännöksi on osoittautunut, että ostaja valitsee kuntotarkastajan. Toki tarkastajan on oltava sellainen, jonka myyjäkin hyväksyy.

Tarkastajaa etsiessä kannattaa tutustua esimerkiksi Fisen pätevyysrekisteriin tai Kauppakamarien hyväksymiin tarkastajiin.

3. Ole paikalla, kun tarkastus tehdään

Ostajan, myyjän ja kiinteistönvälittäjän on syytä olla kuntotarkastuksessa mukana. Raporttiin kirjataankin aina tarkastuksessa paikalla olleet henkilöt.

Jos et ymmärrä jotain tai olet epävarma jostain kohdasta, kysy ja selvitä asia mahdollisimman pian. On tärkeää, että kaikille on selvää, mitä raporttiin kirjataan ja miksi. Riitatapauksissa osapuolten saamia tietoja talosta arvioidaan ensisijaisesti raportin perusteella. Kannattaa siis huolehtia siitä, että mahdolliset riskikohdat mainitaan yksityiskohtaisesti.

4. Teetä kuntotarkastus sulan maan aikaan

Sekä myyjän että ostajan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että kuntotarkastajalla on pääsy kaikkiin tarkastusta vaativiin paikkoihin ja tiloihin. Kuntotarkastukseen kuuluu esimerkiksi katon rakenteiden, kaikkien pihakaivojen sekä salaojien tutkiminen.

Jos kuntotarkastus tehdään talvella, lumen ja jään vuoksi jotain saattaa jäädä tutkimatta. Siinä tapauksessa tarkastaja voi esimerkiksi kirjata raporttiin, mitä on jäänyt tutkimatta ja mihin mennessä täydentävät tutkimukset tehdään. Pientalon myyjän kannattaakin ottaa tämä huomioon, jos hän voi vapaasti valita, mihin aikaan vuodesta talo laitetaan myyntiin. 

5. Pyydä rohkeasti lisätutkimuksia

Jos talossa on aikakaudelle tyypillisiä riskirakenteita tai kosteusvaurioon viittaavia merkkejä, asiaa ei kannata jättää sikseen ja toivoa parasta.

Epäilyttävien rakenteiden tai mahdollisesti ongelmallisten kohtien tilanne on mahdollista selvittää erillisellä kuntotutkimuksella, jossa epäilyksiä herättävä rikotaan ja asia tutkitaan. On kiistatta sekä myyjän että ostajan etu, että ongelmalliset kohdat tutkitaan ja löydetään ajoissa.

 

Jos harkitset oman kotisi myyntiä ja haluat avuksesi tehokkaan, asiakaspalveluhenkisen ja asiantuntevan välittäjän, soita minulle numeroon 050 576 7722 tai jätä yhteydenottopyyntö.

 

Lähteet:  

https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Ostaminen-myyminen-ja-sopimukset/asuntokauppa/kuntotarkastus/

“Kuntotarkastaja jäljittää riskejä” Rakennuslehti 29.3.2018